top of page

Hur fungerar vi ?

Grundläggande behov


För att uppnå optimal läkning, fysiskt, psykiskt och själsligt – för att nå genomgående hälsa och välmående - behöver våra grundbehov bli tillgodosedda, med hänsyn tagen till personliga förutsättningar.



Livsviktigt för oss människor är att få knyta an till och känna samhörighet med andra, först och främst till föräldragestalterna den första tiden i livet. Vi har behov av trygghet såväl som att uppleva oberoende och autonomi, att känna oss önskade och kompetenta, att få uttrycka och hävda oss, att känna oss värdefulla och att hjälpa andra. Vi behöver även motion, kreativ stimulans, vila och återhämtning mm.



Men vilka är våra fysiska allra mest grundläggande behov?



Vi måste hela tiden få syre till våra celler, vi måste inta ordentligt med vatten dagligen och vi måste få näring till alla våra celler för att producera energi - för att fungera, självläka och regenerera.



Varför äter vi? För att stilla hunger, för att njuta, för att umgås, för att dämpa tristess eller ångest? Vi har kommit ganska långt ifrån kunskapen om att hunger signalerar behov av livsviktig näring, precis som törstkänslor ska få oss att dricka vatten och hindra oss från att dö av uttorkning. Vi har också "glömt" bort största delen av den urgamla kunskap som innehåller information om vilken föda som håller oss friska, vilka råvaror och örter som hjälper oss vid obalans etc.

Syre får vi i oss genom att andas rätt i syrerik miljö, vatten har vi god tillgång till i västvärlden, och mat finns i överflöd. Men hur ren är luften vi andas, hur levande är vattnet vi dricker och vad innehåller- kontra saknar vår kost idag?





Vi lever snabbare och stressar mer på en psykisk nivå, samtidigt som våra kroppar utsätts för enorm fysisk stressbelastning via den toxiska tillvaro ingen av oss helt kan undgå. Redan i moderlivet tar det ofödda barnet över gifter ur moderns kropp. Efter födseln fortsätter vi att ansättas livet igenom av oräkneliga kemikalier, dagligen.



All denna inverkan utgör anledningar till att så många nutidsmänniskor lider av funktionsstörningar i mage och tarm, vari största delen av vårt immunförsvar återfinns.



Man kan jämföra våra kroppar med trädet, och dess rotsystem som hämtar näring ur jorden utgörs av vår mag- tarmfunktion. Ett skadat rotsystem i sur jord kan inte ta upp eller tillgodogöra sig den näring som behövs, vilket påverkar hela trädets status. I vår kropp är det cellerna som berövas livsviktig näring och vi kan uppleva en hel bred samling plågsamma symtom.

Näringsbrist leder till obalans, vilket leder till krämpor och tillslut sjukdommar.  

Näring leder till cellenergi, vilket ger kroppen chansen att självläka.





Enligt WHO är 80% av våra folksjukdomar näringsrelaterade. Detta är även tydligt genom alla positiva resultat folk får av näringsoptimering. För som tur är kan vi påverka kroppen mycket och vända en ökande dålig celldelning till en frisk! Folksjukdomarna ökar dock ständigt och går ner i åldrarna. Energibrist i cellen behöver inte märkas på flera år men det påverkar oss på alla plan; fysiskt, emotionellt och mentalt. Så förebygg därför innan hälsan raserar!



Följande ökar behovet av näringsämnen: Äldre, fysisk- psykisk-känslomässig- och arbetsrelaterad stress, idrottare, tungt arbetande, vid intag av någon medicin, p-piller, gravida, ammande, regelbunden alkoholkonsumption, intag av processad mat, giftbelastning, bantning.



Exempel på varnings signaler att du har närings-/energibrist:



Fysiska krämpor:

Problem med matsmältningen

Diffus värk och smärta (även fibromyalgi, reumatism etc.)
Försämrat immunförsvar
Eksem och allergi
Dålig sömn, ej utvilad på morgonen
Ökad trötthetskänsla – sug efter stimuli t.ex. kaffe och sötsaker
Minskad sexlust

M.m.



Emotionella krämpor:

Rastlöshet

Irritation
Likgiltighet
Passivitet
Nedstämdhet
Depression

M.m.



Mentala krämpor:

Svårt att fokusera

Dålig koncentration
Ingen motivation
Dålig initiativförmåga
Ej nyfiken på nya saker
Fastnar lätt i negativa tankemönster

M.m.

 

Vi vet nu att bra näring kan påverka hälsan på minst 8 sätt. 

Den kan:


• öka vårt fysiska och psykiska välbefinnande
• ge oss energi
• förse kroppen med viktiga byggstenar
• förebygga sjukdomar
• skydda oss mot farliga miljögifter
• påskynda kroppens läkning och återhämtning från sjukdomstillstånd
• reglera grundläggande cellulära, hormonella och biokemiska processer
• optimera vår genetiska potential.




 

Våra celler kan liknas vid en stor fabrik som innehåller transportsystem, centra för informationslagring, särskilda utrymmen där kemiska processer sker, energigenererande kraftverk (Mitokondrier), och förpackningscentraler. Den enda skillnaden mellan cellen och en sådan fabrik är cellens mikroskopiska storlek.



Energiproduktionen i våra celler är avgörande för vår hälsa och välbefinnande. I varenda en av kroppens miljarder celler finns små energifabriker, de så kallade mitokondrierna. I dessa ombildas näringsämnen till energi (ATP) med coenzym Q10 som både tändstift och bränsle i processen.



Mitokondrier är små organeller (miniatyrorgan) som finns i våra celler. Mitokondrier finns i nästan alla kroppens celler och mer än 90% av vår energiproduktionen sker här. Antalet mitokondrier i en cell varierar kraftigt beroende på celltyp. I celler med hög energiförbrukning, exempelvis hjärtceller, muskelceller och leverceller, kan det finnas upp till flera tusen mitokondrier.

"Men det är också klart att näringsbrister uppstår gradvis. Första tecknet kan vara svaga, diffusa symtom som t.ex. ökad trötthet. Från detta utvecklas ofta diverse kroniska besvär som är livskvalitetsnedsättande.
Kost och näringstillskott är alltså viktiga verktyg för att uppnå bra hälsa. Men om man slutar med näringsprogrammet när symtomen avtar, går man miste om över 50 procent av de fördelar som kan uppnås med ett sådant program. Näringsprogrammet kan vid behov varieras och skräddarsys vidare för att må bättre eller behålla den nyvunna hälsan. Jag anser att alla bör inta minst ett heltäckande vitamin-mineraltillskott livet ut samt komplettera med specifik näring för specifika ändamål eller behov."

bottom of page